På semester i Chavezland

Långa stränder, palmer som fläktar och ca 30 grader i skuggan så långt var allting perfekt. Men jag måste säga att Venezuela och Isla Margarita var ett konstigt land. Det var det mest skitiga land jag någonsin varit i, det var som att folk när de gick ut med soporna inte slängde dem i soptunnan utan utanför sin tomt. Det låg berg av sopor över hela ön, och om ön ska vara deras turistparadis så borde ju fastlandet vara ännu skitigare. Även stränderna var skitiga. På andra badorter vi varit brukar strandägaren städa sin lilla strandremsa när turisterna gått hem men här låg fimpar, plastmuggar och sugrör kvar när man kom nästa morgon. Vi bodde i "byn" Playa del Agua men särskilt mycket till by var det inte, det var som en gata längs med stranden och så låg det lite risiga strandbarer och ett par butiker längs vägen, sen kunde det vara ett par hundra meter mellan husen och där låg det sopor, gick lite hönor eller sov lite hundar. Tydligen så drabbades Isla Margarita av en orkan 2002 vilket är ovanligt eftersom det ligger nedanför orkanområdena och detta måste vara orsaken till att det var så få hus. Guiderna varnade för att gå ute på kvällen och sa att man skulle ta taxi om man så bara skulle en liten bit. Men det fanns ju ändå inget att titta på. När vi kom hem berättade mamma att några turister blivit rånmördade på fastlandet i julas, detta hade hon fått höra när vi var borta och blev helt förskräckt och såg oss ligga rånmördade i ett dike.


Priserna? I Venezuela har man en valuta som heter Bolivares som man bara kan växla till sig där. Vi hade med oss dollar som vi skulle växla. Det finns en laglig och en svart marknad för växling, på den lagliga marknaden fick man 2.15 Bolivares för 1 dollar och på den svarta och kanske vanligaste marknaden fick man ca 4.5 Bolivares per dollar, alltså dubbelt så mycket. Växlade man på den lagliga marknaden kostade ett rör Pringles ca 48 kronor och om man växlade svart ca 24 kr. Så mellan skitdyrt och som hemma alltså. Att det finns en svartmarknad för bland annat dollar beror på att Venuzelanerna inte kan växla till sig dollar när de åker utomlands utan kan ansöka om ett kort med ca 5000 kr (tror jag), och detta räcker ju inte så långt. Restauranger och annat växlar därför svart och säljer sen vidare till tex företag.


Tid? Presidenten i landet Mr Hugo Chavez bestämde som en av de första saker han bestämde när han blev president 1998 att landet skulle ha en egen tidszon så de ligger 5,5 timmar efter oss. Det är det enda landet i världen med egen tidszon. Enligt påståenden ska han ha gjort detta för att det skulle bli lättare för folk att gå upp på morgonen (en halvtimmes skillnad) men andra säger att det är för att han inte ville ha samma tid som USA.


Presidenten? Som sagt är Hugo Chavez landets president och förra helgen var det val då han fick igenom att presidenten ska kunna vara president i hur många valperioder som folket vill, detta fick han igenom med 54% majoritet. Under valet finns det en lag som heter ley seca (den torra lagen) som innebär att det är förbjudet att servera och sälja alkohol i 2 dygn. Resultatet blev att alla gick och köpte sin rom innan lagen trädde ikraft och köpte då extra mycket för att inte råka få slut på den och sen var det party party i 2 dygn för det var ju inte olagligt att dricka alkoholen. Lagen följdes inte så noga på hotellen.


Vad gjorde vi? Sol och bad, dock inte så mycket bad för min del eftersom det var meterhöga vågor och strömmar men två (borde jag skämmas?) gånger badade jag i havet, jag är ju inte så mycket för det där med att bada. Det fläktade dock VÄLDIGT mycket så man blev svalkad ändå. Det var dock en del regn, en heldag och lite förmiddagar. Enligt resekatalogen skulle det vara 28 regnfria dagar i februari och vad jag vet så borde det alltså inte regnat alls om februari helt plötsligt inte fått ca 35 dagar, vad vet jag det kanske Hugo Chavez infört i Venezuela. Vi var på Jeepsafari och åkte motorbåt i Mangroveträsk, kul! Busstur runt ön, intressant historia. Självklart lyckades vi få prutt och bajssjukan en kväll. Jag fick dock solsting eller nåt och kände mig matt de sista dagarna och blev liggande på hotellet en eftermiddag och kunde inte sitta eller stå, sen blev det skuggan för mig resen av tiden. På vägen hem blev jag åter dålig och fick bajs och kräksjukan, mindre lustigt. Men efter att Sambon kokat the och rostat mackor blev jag bättre. Jag tror att ca 90% av alla fick bajs och/eller kräksjuka under semestern.


Mycket i Venezuela är mañana mañana, så servicen var inte den bästa, man kunde få vänta på påfyllning av mat och dryck på hotellet och i strandbaren.


Sammanfattning: Det var ett intressant resmål men det är faktiskt inget jag skulle rekommendera. Det var så skitigt. Hade vi vetat det hade vi åkt till någon av alla de andra karibiska öarna istället eller till Mexiko. Priserna som förr var låga på ön var nu inte längre låga (förutom romen som kostade ca 24 kronor litern och bensinen 30 öre litern). Förr kom 140 amerikansk lyxkryssare om året och nu kommer 24 så självklart har det påverkat öns ekonomi och turism. Magsjukorna har gjort att arrangörerna från och till funderar på att ta bort resmålet. Många vi hörde var missnöjda med resan och resmålet just på grund av att det var skitigt och för mycket mañana mañana, servicen blev dålig.

Jag är aningens mindre blek än innan men Sambon är nog egentligen det ord lantisar använder för chokladboll för han är brun som en pepparkaka. Det har varit väldigt skönt att bara slappa och ligga i en solstol hela dagarna så vi är helt klart utvilade. Men nu är vi redo att ta tag i vardagen igen!

Ikväll ska jag äntligen se Melodifestivalen! Undrar om tidigare veckors avsnitt finns på svts hemsida?

Ha en skön kväll!

Kram


Kommentarer
Postat av: Fyrbarnsmamman

2009-02-22 @ 14:46:47
Postat av: Fyrbarnsmamman

Välkommen Hem!

Skönt att du nu är utvilad, synd att Ni dock ej känner er helt nöjda med resmålet. Men nu vet ju vi andra vart vi inte ska åka.

Ha en bra kväll, vi syns i morgon! Kram

2009-02-22 @ 14:49:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0